A cél: egy emberségesebb világ

Ismeretes, hogy a kerületi önkormányzat stratégiai kérdésként kezeli a fogyatékkal élő, és a csökkent munkaképességű embertársaink segítését, támogatását: az ezzel kapcsolatos célkitűzések és feladatok elválaszthatatlan részét képezik az önkormányzat  által elfogadott, megvalósulóban lévő programoknak. Az érintettek jobb megértését, sajátos helyzetük elfogadtatását és a segítésüket szolgáló rendezvények sora most egy újabbal bővült: június 27-én a Prevenciós Központban került sor a három alkalomból álló Emberség Nap első programjának megrendezésére.

 

A Prevenciós Központ, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Karotinka Nonprofit Kft. együttműködésével létrejött rendezvénysorozat céljáról elsőként az alapítvány munkatársától, a kerületi iskolák között immár negyedik éve, a Felelős Iskola díj elnyeréséért folyó játék programfelelősétől, Kalmár Judittól kértünk tájékoztatást.

–Alapítványunk évek óta konstruktív és tartalmas együttműködést folytat a XIII. kerületi önkormányzattal, ami jó alapot adott ennek a rendezvénysorozatnak a létrehozásához. Az Emberség Nap nem csak azt szolgálja, hogy kapcsolatot létesítsen az épnek mondott emberek és a különböző fogyatékkal élők között, hanem az a célunk, hogy közös sikerélményekre, együtt megélt tapasztalatokra adhassunk alkalmat. Hogy mindenkiben tudatosítsuk, hogy nem lehetünk mindig, mindenben sikeresek: gyakran kompromisszumot kell kötnünk az adottságainkkal, lehetőségeinkkel ahhoz, hogy elégedett, boldog életet élhessünk. Ezt a célt szolgálják a program játékos feladványai: a kerekesszékkel való közlekedés, a szájjal festés, a vakok világának megismerése különböző feladatok végrehajtásával, a hallássérült állomás, és a többi programelem is. Biztos vagyok abban, hogy a közös játékokban résztvevő fiatalok saját tapasztalataik tükrében máshogy tekintenek majd fogyatékkal élő embertársainkra, mint korábban.

Pintér Csaba, a rendezvény megvalósításában részt vállaló Karotinka Nonprofit Kft. ügyvezetője mindezt a következőkkel egészítette ki:

–Az ilyen rendezvények egyik fontos célja, hogy a szeparációban élőket kimozdítsa elzártságukból, és olyan élményekkel ajándékozza meg őket, amelyek az egészséges emberek számára természetesnek mondhatók. Szeparáció alatt nem csak a fogyatékkal élő emberek számára létrehozott otthonokat, intézményeket értem, hanem ide tartoznak azok is, akik családi körülmények között, de többnyire négy fallal határolt térben töltik napjaikat. Ehhez jó alkalmat adnak a különböző közösségi rendezvények, csoportos játékok, érzékenyítő programok. Úgy gondolom, hogy a pályázati lehetőségek nagyarányú visszaesése felértékeli az Emberség Naphoz hasonló, szerény anyagi ráfordítással járó, de sok szervezést, személyes feladatvállalást kívánó rendezvények jelentőségét. Fontos, hogy a résztvevők szakértői befolyásolástól mentesen, saját tapasztalataik útján alakíthatják a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos ismereteiket.

A Emberség Nap következő rendezvényeire

  • július 26-án kedden 15.00-19.00 óra között, a Gyermek téren, és
  • augusztus 22-én hétfőn 15.00-19.00 óra között, a Gyöngyösi sétányon kerül majd sor.

 

A rendezvények programjai ide kattintva tekinthetők meg.

Tekintse meg az Emberség Nap első rendezvényén készült galériánkat!

 

 

 

Képgaléria