Átadták a felújított Napraforgó Bölcsődét

Május 3-án dr. Tóth József polgármester bensőséges hangulatú ünnepség keretében adta át a kerület kisgyermekes családjainak az Angyalföldi út 43. szám alatt lévő, a XXI. század műszaki színvonalának és pedagógiai igényeinek maradéktalanul megfelelő felújított Napraforgó Bölcsődét.

 

 

 

Az esemény résztvevőit, akik között megjelent Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Holopné Schramek Kornélia, Csiga Gergely és dr. Puchner Gábor alpolgármesterek, az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, valamint az önkormányzati intézmények, a bölcsőde felújítását végző gazdasági társaság és a kerület lakosságának reprezentánsai is, Németh Borbála, a Prevenciós Központ és Családi Bölcsődei Hálózat intézményvezetője köszöntötte, majd az egybegyűltek dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédét hallgatták meg.

 

 

 

–Örömmel gondolok arra, hogy az elmúlt években 1200 körül stabilizálódott kerületünkben a születések száma, ami nem tekinthető általánosnak a fővárosban. Amikor először polgármesternek választottak, az volt az általános vélemény, hogy ha nem történik változás, a kerületi lakosság létszáma nyolcvanezer főre fog csökkenni. Abban az időben évente 600-620 gyermek született. A jóslat nem vált be, kerületünk lélekszáma folyamatosan gyarapodik. Ebben része van a bölcsődei ellátás fejlődésének is. Talán még sokan emlékeznek rá, hogy húsz-huszonöt évvel ezelőtt a szülők reggel hat óra tájban adták be gyermekeiket a bölcsődékbe, és az esti órákban mentek értük. Működött az úgynevezett „hetes bölcsőde”, ami azt jelentette, hogy a gyermeket hétfő reggeltől péntek délutánig gondozták a bölcsiben, a szülők csak hétvégére vitték haza. Mára ez a helyzet gyökeresen megváltozott. A gyermekek reggel nyolc-kilenc óra körül érkeznek, és öt óra tájban a legtöbben már elhagyják az intézményeket. Kerületünkben 9 bölcsőde várja a gyermekeket, amelyekbe folyamatos a felvétel, helyhiány miatt senkit sem kell elutasítanunk. Már nem számít újdonságnak a családi bölcsődei ellátás sem, ahol kis létszámú csoportokban, más ellátási normák szerint foglalkoznak a gyerekekkel –mondotta dr. Tóth József polgármester.

 

 

 

–Az első családi bölcsődét a fővárosban mi nyitottuk meg 2010-ben, jelenleg három telephelyen, 14 csoportban foglalkoznak a legkisebbekkel. Önkormányzatunk legfontosabb feladatai között tartja számon, és ennek megfelelően kezeli a bölcsődék és az óvodák helyzetének figyelemmel kísérését, a szükséges források és feltételek biztosítását. Filozófiánk mögött az a felismerés áll, hogy a jövő társadalmának alapvető jellemzőit a kisgyermekkorban szerzett benyomások, tapasztalatok, a közösséggel való első találkozás élménye, minősége, körülményei határozzák meg.

 

 

 

Mindezek eredményeként elmondhatom, hogy folyamatosan érezzük a szülők bizalmát, amellyel megtisztelik intézményeinket: bölcsődéink és óvodáink állják a versenyt az egyházi és magánintézményekkel. Ehhez természetesen hozzájárulnak az intézményekben dolgozó munkatársaink is, akiknek munkáját igyekszünk a lehetőségekhez mérten megbecsülni. Jövedelmük egyharmadát az önkormányzat által biztosított többlet juttatások teszik ki: kereset kiegészítés, cafetéria, jutalom, sonkapénz, pulykapénz és bankszámla vezetési támogatás egészíti ki a fizetésüket.

 

 

 

A  magas színvonalú szolgáltatás fontos feltétele intézményeink építészeti, műszaki állapota, felszereltsége. Úgy gondolom, hogy ezen a téren sincs okunk a szégyenkezésre. Bölcsődéink és óvodáink felújítását öt éves terv alapján végezzük. A Napraforgó Bölcsőde teljes rekonstrukciójának folyamata 2015-ben, a tető és az udvar felújításával kezdődött, és a második ütemben 15 hónap alatt, napjainkra fejeződött be. Az ehhez szükséges valamennyi forrást, 640 millió forintot az önkormányzat biztosította. Korszerűen berendezett öltöztetők és mosdók, kuckókkal ellátott foglalkoztató szobák, mára a valamennyi gyermekintézményünkben megtalálható sószoba, tornaterem, külön foglalkoztató a speciális nevelési igényű gyermekeknek, a fejlődéshez szükséges sokféle mozgás élményét biztosító udvari építmények, játékok, eszközök várják a Napraforgó Bölcsőde látogatóit. Az alkalmat megragadva köszönetemet fejezem ki az intézmény felújítását végző tervezőknek, kivitelezőnek, szakembereknek, és azt kívánom, hogy a kerületi családok leljék örömüket a felújított bölcsődében  –mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester.

 

 

 

A polgármester ünnepi gondolatainak elhangzását követően Dezse Marianna, a Napraforgó Bölcsőde vezetője mondott köszönetet az önkormányzat munkájáért, az intézmény korszerűsítésének eredményéért.

–Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen korszerű, gyermekbarát körülmények között végezhetjük a munkánkat. Jelenleg 28 gyermek jár a bölcsődébe, de folyamatos érdeklődést tapasztalunk a szülők részéről: bizonyos vagyok abban, hogy a közeljövőben tervezett nyílt nap hozzájárul majd intézmény választásuk megkönnyítéséhez –mondotta végezetül a bölcsőde vezetője.

 

 

 

Tekintse meg a bölcsőde átadási ünnepségén készült fotó galériánkat!

 

 

Képgaléria