Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2021. Január
HKSzeCsPSzoV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Búcsúzunk2020.11.11

Dr. Gerinczy András

(1954-2020)

 

A mind nagyobb méreteket öltő pandémia járvány következtében, tevékeny életének 66. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Gerinczy András ügyvéd, mentálhigiénés szakember, aki ügyvédi praxisa mellett mintegy három évtizeden át Budapest Főváros XIII. Kerületi Prevenciós Központ munkatársaként segített a hozzá fordulóknak.

 

Dr. Gerinczy András 1980-ban vette át diplomáját a jogtudományi egyetemen. Tíz évi ügyvédi gyakorlattal a háta mögött arra a felismerésre jutott, hogy az írott jogszabályok önmagukban nem elégségesek a különböző élethelyzetek hatékony és emberséges kezelésére, ezért elvégezte a Testnevelési Főiskola Mentálhigiénés szakát is. Szakirányú tevékenysége mellett, 1990-ben vállalt munkát az akkor létrejött, és országosan is úttörőnek számító XIII. Kerületi Híd Családsegítő Központban, ahol magas színvonalú és önzetlen segítséget nyújtott a nehéz helyzetbe került egyéneknek és családoknak. 

 

 

 

Szemléletmódját mély humánum és empátia jellemezte: a tudása legjavát nyújtotta a legegyszerűbb ügyektől egészen a bonyolult munkajogi, polgári és családjogi kérdésekig. Mélyen átérezte a hozzá forduló emberek problémáit. Egyformán számítani lehetett rá hivatalos iratok értelmezésében, formanyomtatványok kitöltésében, a munkáltatókkal keletkezett jogvitákban éppen úgy, mint segélyezési, gyermek elhelyezési és gondnoksági kérdésekben. A jogi tanács megfogalmazásakor mindig a segítségre szoruló teljes embert nézte, álláspontjának kialakításában a jogszabályok mellett azonos súllyal kezelte a konkrét ügy mentálhigiénés aspektusait is. Teljes életet élt. Az ügyvédi tevékenysége, és a Prevenciós Központnál végzett munkája mellett betöltötte a Kürthy Sándor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét is.

 

Dr. Gerinczy András a személyét övező tiszteleten, bizalmon és megbecsülésen túl közszeretetnek örvendett a Prevenciós Központ munkatársai, vagy ahogy ő is szeretett fogalmazni: „a csapat” és a szervezet ügyfelei körében. A pandémia járvány ez év kora tavaszán megkezdődött kibontakozásától kezdve idejének mind nagyobb részét fordította a bajba került emberek ügyes-bajos dolgainak felkarolására. A szigorú mozgási-kapcsolattartási korlátozások idején telefonon, majd előre egyeztetett időpontban személyesen is készen állt a tanácsadásra, a kliensek ügyes-bajos dolgainak megoldásában való közreműködésre. Nehéz elhinni, és szinte lehetetlen belenyugodni, hogy nincs többé. 

 

Emlékét őrizni fogjuk.

 

Képgaléria