Élj tisztán, ne kábítsd magad!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1987-ben hozott határozata alapján június 26-án a szervezet tagállamaiminden évben Kábítószer ellenes világnapot tartanak, amelynek célja a szenvedélybetegségek, és különösen a kábítószer fogyasztás veszélyeire történő figyelmeztetés, a szerhasználók számának meggyőzéssel és felvilágosítással történő csökkentése. A világnap alkalmából június 24-én, a Prevenciós Központban került sor az önkormányzat kábítószer ellenes rendezvényének megtartására.

 

 

A városrész lakói előtt ismeretes, hogy a Prevenciós Központ kábítószer ellenes projektjeivel, és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban játszott meghatározó szerepével a legautentikusabb választás volt a rendezvény házigazdájának szerepére. Elmondható, hogy a Previ megfelelt a várakozásoknak: az intézmény kertjébe látogató idősebb és fiatalabb érdeklődőket, akik között ott voltak a Previ Tábor heti turnusának diákjai is, gazdag és változatos programmal várták a szervezők, és a felkért közreműködők.

 

 

Mindjárt a bejáratnál egy-egy rendőr, tűzoltó, és mentőautó várta az érdeklődőket, akik ezúttal személyesen is kipróbálhatták, hogy milyen érzés helyet foglalni ezekben a sok rendkívüli eseményt, számos tragédiát látott járművekben. A bevetési gépjárművek mellett ugráló várak, pattogatott kukoricát és felhőcukrot kínáló standok, pár méterrel odébb pedig csillámtetoválás, kézműves és ügyességi feladatokat kínáló helyszínek, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembereinek sátra, kerékpáros KRESZ pálya… és sok egyéb érdekes kikapcsolódási és tájékozódási lehetőség kínált ezernyi izgalmat. 

 

 

A Kábítószer ellenes nap egyik legérdekesebb programjában olyan szemüvegeket lehetett felpróbálni, amelyek hitelesen jelenítették meg az enyhe, közepes fokú és súlyos alkoholos-, és kábítószeres befolyásoltság hatását a szemüveg viselőjére. A próbák során kiderült, hogy sokan már az enyhe tudatmódosítók hatásának reprodukálása alatt sem voltak képesek arra, hogy elinduljanak egy kerékpárral, vagy hogy megoldjanak egy egyszerű rajzos feladatot. 

 

 

Mint Pál Attila a Previ Stúdió vezetője, a trükkös szemüvegek kipróbálásának tapasztalatairól  szólva elmondta, sokan megdöbbentek azon, hogy a látás manipulálása, befolyásolása, ami minden tudatmódosító szer egyik alapvető hatása, milyen végletesen kiszolgáltatottá és védtelenné teszi a befolyásolt személyt. A BRFK kerületi kapitányságának bűnmegelőzési szakemberei szívesen válaszoltak minden, a szakmájukba vágó kérdésre, segítettek a vállalkozó szellemű fiataloknak a logikai feladványokat és alapvető közlekedési, közbiztonsági kérdéseket tartalmazó feladatlapok kitöltésében, és különböző ajándéktárgyakkal honorálták a sikeres próbálkozókat.

 

 

Szívesen álltak az érdeklődők rendelkezésére az Angyalföld Polgárőr Szervezet ifjú polgárőrei, és a Previ szociális munkásai is, akik nem csak a kábítószerek veszélyeivel, az ifjúkori alkoholizálás ártalmaival  kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg a rendezvény résztvevőivel, hanem felhívták a figyelmet az intézmény szolgáltatásaira, programjaira, a közösséghez történő csatlakozás értékeire is.

 

 

Tekintse meg a rendezvényen készült képgalériánkat!

 

Képgaléria