Felejthetetlen élményekkel zárult a Previ Tábor

Augusztus utolsó hetében bezárta kapuit a Prevenciós Központ nyári tábora, amelynek egyhetes turnusain tíz egymást követő héten, turnusonként 15-15 igényjogosult kerületi gyermek részesülhetett a gondtalan vakációzás örömeiben. A nyári program mérlegéről Szabó Henriett táborvezetőt, az óvodai és iskolai szociális segítők koordinátorát kérdeztük.

 

–A Prevenciós Központ és Családi Bölcsődei Hálózat nyári táborai évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a kerületi családok körében. A sokéves tapasztalatok tükrében milyen minősítést adnál az idei Previ Tábornak?

–Munkánk minősítése a táborozó gyerekek és szüleik joga. A gyerekektől és családtagjaiktól érkezett visszajelzések alapján a Previ Tábor változatlanul nagyon népszerű és fontos önkormányzati szolgáltatás, amelynek résztvevői rengeteg közösségi élménnyel, és izgalmas kalandok emlékeivel gazdagodhattak a velünk töltött hét során. Az idei évben lebonyolított tíz turnus mindegyike teljes létszámmal valósult meg, és  folyamatos volt a feliratkozás a várólistára is.

Örömünkre szolgált, hogy minden jelentkezőt tudtunk fogadni, várakozásra minden esetben az időpont egyeztetésre való tekintettel került sor. A gondos szervezésnek és a gyerekek figyelmességének köszönhetően semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg a táborozók életét és programjainkat.

A Previ részéről hányan dolgoztatok a táborozás megszervezésén és lebonyolításán?

–Alapvetően az óvodai és iskolai szociális segítők velem együtt összesen tizenegy fős csapata szervezte a programokat. A feladatokat turnusonként igyekeztünk megosztani, de ennek ellenére volt olyan időszak is, amikor egy-egy családsegítő is közreműködött az adott programok lebonyolításában és az utcai szociális segítők négy fős brigádja is hetente részt vett a programokon.

–Milyen programok várták a táborba érkező gyerekeket?

–Nagyon változatos, és érdekes kalandokat készítettünk elő a táborozóknak, és velük együtt örültünk az élményeiknek. Idén is folytattuk a korábbi években bevált tematikus hetek szervezését: ennek megfelelően volt sport, mese, művészeti, színház, állatbarát, főző, és még egy sor más tematikus hét, amikor a programok gerincét a választott témakör határozta meg. Ezek mellett természetesen voltak olyan események is, amelyek hétről hétre ismétlődtek, tehát minden táborozó kivehette belőle a részét. Látogatást tettünk a Fővárosi Állat és Növénykertben, visszatérően felkerestük a Véső utcai Superfly Parkot, jártunk moziban, és a Tarzan parkban. A programszervezés során a kalandok és élmények biztosításának szándékán túl két fontos momentumra voltunk tekintettel: a lappangó pandémia miatt a reggeli érkezéskor ellenőriztük a táborozók hőmérsékletét, és a nap folyamán rendszeresen sort kerítettünk kézfertőtlenítésre. A másik, nem kevésbé fontos tényező a hőségriadók kezelése volt. Azokon a napokon, amikor meghaladta a hőmérséklet az egészségre veszélyes mértéket, a reggeli órákban mozdultunk ki a Previből, és a nagy hőség óráit már a klimatizált falakon belül töltöttük. A tapasztalatok alapján ez a módszer beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. Tudomásom szerint a táborozók között senki sem fertőződött meg Covid vírussal, és a magas UV sugárzás következményeivel sem kellett szembenéznünk.

Az elmondottak alapján minden táborozónak programokban különlegesen gazdag hétben lehetett része.

–Ráadásul az utolsó héten egy mindeddig páratlan, a gyerekek körében nagy meglepetést keltett eseményt is sikerült megvalósítanunk. A kerület egyéni országgyűlési képviselője, Hiszékeny Dezső meghívására látogatást tettünk az Országházban, ahol a képviselő kalauzolásával és tájékoztatóját hallgatva a gyerekek szinte a pincétől a padlásig bejárták a magyar törvényhozás történelmi épületét. A látogatás végén Hiszékeny Dezső megvendégelte a gyerekeket, akik életre szóló élménnyel gazdagabban zárták 2022. év Previ Táborát.

 

Úgy tudom, a táborozók között többen is érintettek voltak az augusztus utolsó hetében lebonyolított, egyik-másik iskolai pótvizsgán.  A vizsgára történő felkészülésüket hogyan érintette a táborban töltött hét?

–A vakáció ideje alatt sem tartott szünetet a tavalyi tanítási évben elindított Previ Tanoda. Az érintett gyermekek felzárkóztatásában közreműködő óvodai- és iskolai szociális segítők, mentorok a nyár folyamán sokat foglalkoztak a pótvizsgára készülő gyerekekkel, és a közös tanulás lehetőségének biztosítására a táborozás időszakában is odafigyeltünk. Ismereteim szerint a Prevenciós Központ által segített, mintegy negyven pótvizsgára kötelezett tanuló több, mint kilencven százaléka sikerrel tett eleget utóvizsga kötelezettségének.

Képeink a 2022. évi Previ Tábor közös élményekben gazdag programjain készültek. Tekintse meg galériánkat!

 

 

 

Képgaléria