Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2021. Április
HKSzeCsPSzoV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Főzni jó!2021.02.07

Ki ne emlékezne közülünk a régi, kedves dalocskára? „Süssünk, süssünk valamit, / azt is megmondom, hogy mit! / Lisztből legyen kerekes, / töltelékes, jó édes, / Túróval bélelve, / sodorva, tekerve, / Kerekes és édes, / csigabiga rétes!” Főzni jó! Még jobb, ha nem egyedül kell babrálnunk a lábasokkal, tepsikkel, darálókkal és habverőkkel. A csoportos főzés élményével ajándékozza meg nézőit a Previ Főző hétről hétre, a közösségi hálón jelentkező élő műsora. 

 

 

 

A műsor házigazdájával, Németh Borbálával a közös főzések fogadtatásáról beszélgettünk.

–Úgy tudom, a Prevenciós Központban nagy múltra tekinthet vissza a főzés, mint közösséget teremtő, csoportos foglalkozás.

–Valóban, az első főzőprogramot még 2013-ban indítottuk el Szedmák Eszterrel, ami rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. Olyannyira, hogy a foglalkozások alkalmával korlátozni kellett a „kukták” létszámát, mert a sok érdeklődő nem fért volna be az intézmény konyhájába. Az első alkalommal a virslipörkölt elkészítését tanítottuk meg a gyerekeknek, és a visszajelzések szerint ez az étel azóta is visszatérő vendég az egykori közreműködők családi asztalán. A kialakult gyakorlat szerint a közös főzések sorozatát a nyári hónapokban szüneteltettük. A nagy melegben senki sem időzik szívesen a forró tűzhely mellett, ez a program tehát megmaradt a hűvösebb hónapok elfoglaltságának.

–A Covid járvány azonban ezt is megszakította…

–Az egészségügyi veszélyhelyzetben bevezetett megelőző és korlátozó intézkedések közepette nincs lehetőség a korábbi gyakorlat folytatására. Rövid szünet után azonban úgy döntöttünk, hogy kis létszámú csapattal, a közösségi hálóra költöztetjük a Previ Főzőt, ahol az élő közvetítés minden előnyét kihasználva bárki bekapcsolódhat az aktuális ételek elkészítésébe, felteheti a kérdéseit, és megoszthatja a többiekkel a saját receptjeit is.

–A hétről hétre mind népszerűbbé váló műsor nem csak a főzéshez, hanem a járványos betegség elkerüléséhez is igyekszik segítséget adni.

–Minden közvetítést a járványügyi szabályok betartására történő figyelmeztetéssel kezdünk. A résztvevők valamennyien maszkban, alapos kézmosást követően felhúzott gumikesztyűben, a felesleges személyes kontaktusokat kerülve dolgoznak a konyhában. A biztonsági előírások következetes betartása nem befolyásolja a napirenden lévő ételek élvezeti értékét – amint arról bárki meggyőződhetett, aki együtt főzött velünk.

A műsor korábbi adásaiban előbb a virslipörkölt, majd csokis muffin, aztán pedig a kukoricasalátával szervírozott fasírt elkészítésének mesterfogásaival ismerkedhettek meg az adás nézői. Mi lesz legközelebb a terítéken?

–Közkívánatra fánkot fogunk sütni. A  receptek kiválasztásánál az a döntő szempont, hogy a gyerekek maguk is el tudják készíteni a bemutatott ételeket. Főzni tényleg nagyon jó. Aki nem hiszi, tartson velünk, egészen biztos vagyok abban, hogy nem fogja megbánni!

 

Képgaléria