Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2021. Április
HKSzeCsPSzoV
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

„Ismerd meg önmagadat..!”2021.02.07

A címben idézett, a delphoi jósda bejárata fölött olvasható bölcs tanácsok sorából az első az elmúlt évszázadok alatt semmit sem veszített érvényéből: aki szeretne tudatosabban élni, és a saját kezébe akarja venni sorsának irányítását, annak mindenek előtt saját magát kell megismernie. Akár ez a régi bölcsesség lehetne a mottója a Prevenciós Központban induló új, önismereti foglalkozásnak.

Az önismereti csoport két fiatal szakember: Vándor Rita és Ilovics Fruzsina iskolai szociális munkások vezetésével, négy 13-14 éves diák részvételével kezdi meg a közös munkát. A csoportvezetőktől a kezdeményezés időszerűségéről, és célkitűzéseiről kértünk tájékoztatást.

 

 

 

–Az elmúlt években már működött önismereti csoport a Previben, az első foglalkozásokat Németh Borbála vezette. A kedvező tapasztalatok megmaradtak, a folytatás lehetőségét nem vetettük el – idézte fel az előzményeket Vándor Rita. –A csoport ismételt elindításának ötletét részben a Previ Stúdióba járó diákok javaslatai, részben pedig a Covid járvány által előidézett kényszerű, és egyre nehezebben viselt izoláció oldásának szándéka alapozták meg. A hónapok óta tartó digitális oktatás sajátos helyzetet idézett elő az érintett korcsoportokban, amelyek tagjai a bezártság mellett a kamaszkor problémáival is küzdenek. Úgy gondoljuk, hogy elérkezett az ideje a megkezdett munka folytatásának.

 

 

 

–Azt tervezzük, hogy az első foglalkozások alkalmával áttekintjük az elmúlt évek történéseit, és megpróbáljuk sokoldalúan feldolgozni az események tapasztalatait – vette át a szót Ilovics Fruzsina. –A múlt alapos feldolgozása, a helyes és a sikertelennek bizonyult döntések számbavétele jelentős segítséget adhat a napjainkban aktuálissá váló kérdések megválaszolásához, az optimális döntések megszületéséhez. Bízunk benne, hogy a közös munka eredményeként mérséklődik majd a bezártság által előidézett feszültség, feloldódnak a negatív érzelmek, tudatosabbá válik a hétköznapok megélése. Azt tervezzük, hogy az öt-hat alkalomra tervezett, esetenként másfél-kétórás közös gondolkodás tapasztalatait összegezzük, és felhasználjuk majd a későbbiekben induló önismereti csoportok tervezésénél is.

 

Képgaléria