KEF Nyílt nap tanulságokkal, és meglepetésekkel

A Covid-19 világjárvány mérséklődésének köszönhetően, kétéves, kényszerű szünet után ismét személyesen találkozhattak egymással a XIII. Kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum vezető munkatársai, a szervezet aktivistái, együttműködő partnereik, és a KEF tevékenysége, programjai iránt érdeklődő szakemberek és fiatalok május 12-én,  a Prevenciós Központban  megrendezett Nyílt napon.

Az esemény résztvevőit, akik között helyet foglalt az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, az önkormányzati intézmények számos munkatársa, Lányi Zsolt rendőr alezredes, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője, valamint a KEF partner szervezeteinek reprezentánsai, Németh Borbála, a Prevenciós Központ intézményvezetője üdvözölte, majd Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, a KEF elnöke megnyitó beszédét hallgatták meg az egybegyűltek.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy kerületünkben már 21 évvel ezelőtt megkezdtük az összehangolt, széleskörű együttműködésre alapozott kábítószer ellenes, a felvilágosításra és a megelőzésre összpontosító munkát, ami azóta is töretlen lelkesedéssel folyik. A pandémia korlátozta ugyan a szakirányú együttműködés lehetőségeit, de egyúttal alkalmat adott arra is, hogy kidolgozzuk a virtuális térben való kapcsolattartás és eszmecsere módszereit, amelyek jól beváltak a korlátozó intézkedések időszakában. Szakmai programjainak nagy része is a digitális térben realizálódott, a járvány nem vetette vissza a munka hatékonyságát. Örömünkre szolgál, hogy ismét személyesen találkozhatunk egymással, és nem csak a városrészben dolgozó, hanem más kerületekben és településeken tevékenykedő szakemberekkel is. A tapasztalatok megosztása különösen fontos a prevenció területén, hiszen eredményeit emberi életekben, az egészség megőrzésében mérhetjük –mondotta Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, aki végezetül jó munkát kívánt a Nyílt nap valamennyi résztvevőjének.

Ezt követően dr. Zacher Gábor toxikológus, címzetes egyetemi docens „Digitális detox” című előadását hallgatták meg a jelenlévők.

 

–Hazánkban körülbelül húszezer rendszeres, súlyosan függő kábítószer fogyasztó van, míg a digitális függőségben szenvedő emberek száma több millióra tehető –mondotta bevezetőül a szakember, majd részletesen szólt arról, hogy a mértéktelenül használt internetes szolgáltatások, kapcsolattartási-, és építési módok, valamint a kielégíthetetlen információéhség csillapítása súlyos veszélyeket hordoz idősekre és fiatalokra egyaránt. Kisgyermekkorban a digitális eszközök napi több órán keresztül történő használata kárt okoz a személyiség fejlődésben, a fiatal felnőttek és a felnőttek esetében pedig életvezetési-életviteli problémákat okoz. –Nem vitatható, hogy a digitális kor vívmányai számos pozitív fejleményt eredményeztek a társadalomban. De fontos tudnunk, hogy a digitalizáció veszélyei nagyon is valóságosak, és súlyos mentális, egészségügyi, társadalmi nyavalyák kockázatát rejtik. Ma már elképzelhetetlen az élet internet nélkül: akadálytalanul, és korábban elképzelhetetlenül bőséges forrásokból informálódhatunk. Véleményem szerint a szociális média, a facebook is alapvetően jó dolog. A veszélyeit a meggondolatlanság, a túlzásba vitt felhasználói magatartás, a gátlástalanság térnyerése jelentik. Ami egyszer kikerült a világhálóra, az örökre ott is marad. Sokan nem képesek átgondolni, hogy mit jelent ez –mondotta dr. Zacher Gábor, vetített diagramokkal, táblákkal téve plasztikusabbá előadását.

Az érdekes, és adatokban bővelkedő előadást követően a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság szakembere, Németh Mónika rendőr alezredes adott tájékoztatást a rendőrségi iskolaőr program létrejöttének okairól, és a bevezetését követő évek tapasztalatairól. Mint elhangzott, a 2020-ban bevezetett iskolaőri szolgálat napjainkra igazolta létjogosultságát. Az ötszáz intézményre tervezett programhoz eddig 491 oktatási intézmény csatlakozott, az iskolaőröknek az elmúlt években összesen 480 esetben kellett intézkedniük. Kétségtelen, hogy a program sikere alapvetően az együttműködő partnerek: az iskolaigazgatók, pedagógusok, és az iskolaőrök együttműködési készségén múlik. Nagyon sok pozitív, kedvező tapasztalat keletkezett a termékeny, és az iskolai közösséget jól szolgáló iskolaőri munkával kapcsolatosan, de akadtak negatív példák is. Ezek tanulságainak levonása, a buktatók megelőzése a következő időszak feladatai közé tartozik –mondotta a bűnmegelőzési szakember.

Rövid szünetet követően a Prevenciós Központ munkatársa, a KEF szakmai társelnöke, Szedmák Eszter tartott nagy érdeklődéssel kísért tájékoztatót a Prevenciós Központ drogprevenciós programjairól, közöttük a Tudattörő szabaduló szobáról, az Éjjeli utak és a Köszi, jól vagyok című, a Previ saját gyártásában megvalósult filmekről, és fogadtatásukról, valamint a kerületi, és más fővárosi iskolákkal való együttműködés tapasztalatairól.

Az elhangzott előadásokat követően az Alcor zenekar műsorát hallgathatták meg a KEF Nyílt napjának résztvevői. A zenekar vezetője, Blazsovszky Ákos színművész a Köszi, jól vagyok című drogprevenciós film főszereplője is egyben, így az zeneszámok elhangzása előtt röviden elmesélte a projektben való részvételének történetét, a film fogadtatásával kapcsolatos személyes benyomásait.

Az Alcor zenekar műsora, majd az ebédszünet után az Itt és Most Társulat Művészeti Alapítvány: Függőségeink című improvizációs előadását tekinthették meg a Prevenciós Központban május 12-én megrendezett KEF Nyílt nap résztvevői.

Az esemény Németh Borbála intézményvezető zárszavával ért véget.

Tekintse meg galériánkat!

 

Képgaléria