Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat szociális intézménye
Akadálymentes változat

Keresés

2020. Július
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kerületünk idős lakóit köszöntötték2019.10.03

Mint közismert, az Egyesült Nemzetek Szervezete első alkalommal 1991-ben rendezte meg az idős emberek világnapját: azóta október elseje hagyományosan az Idősek Napjának számít. Az ünnep alkalmából kerületünkben október 1-én, a Radnóti Miklós Művelődési Központ színháztermében köszöntötték a városrészben élő idős embereket.

Az eseményen Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő mellett megjelent dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia és Borszéki Gyula alpolgármester, Takács Ferenc az önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának elnöke, valamint számos önkormányzati képviselő és az önkormányzat szociális és egészségügyi intézményeinek reprezentánsai is. 

 

 

Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédében rövid áttekintést adott a kerület fejlődésének helyzetéről, eredményeiről, majd kijelentette, hogy a kerületi önkormányzat változatlanul legfontosabb célkitűzései között tartja számon az idős emberek támogatását, jólétük és biztonságuk szolgálatát. Mint elhangzott, a kerületben élő, 65. évet betöltött időskorú korosztály 22.598 főt számlál. Az egyedül élő idősek aránya 62 %, egyes korcsoporton belül ez az arány változó, minél idősebb korosztályt vizsgálunk, annál magasabb az egyedül élők aránya. 2019. márciusi adat szerint az idősek átlag jövedelm165 631 Ft. A statisztikai adatokból megállapítható, hogy a férfiak esetében a teljes ellátás átlaga 177 707 Ft, a nők esetében 159 431 Ft. Évente végzett felméréseink szerint legtöbbet a lakhatásra, majd gyógyszerre és élelmiszerre költenek. A Képviselő testület évente vizsgálja az idősek életminőségét. Értékeli az éves feladatokat, és dönt a következő év feladatairól.  Filozófiánk, hogy az idősekről való gondoskodás nem csak szociális kérdés, hanem, településfejlesztés, kulturális, szabadidős, képzési, egészségügyi, minden olyan közszolgáltatás, amely befolyásolja az életminőséget.

 

 

–A helyi idősügyi politika célja, hogy az idősek mindennapját tartalmassá téve minél több lehetőséget alakítsunk az aktivitás megőrzéséhez, sokrétű és színes programokat működtessünk – mondotta dr. Tóth József polgármester– A rendszeres mozgás mellett a szellemi aktivitásnak és az egészséges életmód lehetőségének biztosítását is fontosnak tartjuk. A programok nagy része térítésmentes és az egész kerületet lefedő idősek klubhálózatára épül. A másik része partnerkártya alapján vehető igénybe térítésmentesen vagy kedvezményesen.  

Dr. Tóth József végezetül biztosította a kerület idős lakót arról, hogy az önkormányzat ebben az esztendőben is megrendezi a hagyományos, éves burgonya – hagyma – alma akciót, ennek időpontját azonban nem befolyásolja a közelgő önkormányzati választás.

A köszöntő elhangzását követően Szinetár Dóra, Miller Zoltán, Kovács Szilárd, Szabó Noémi és egy tánckar közreműködésével ünnepi műsort láthattak a meghívottak, akiket az ünnepség végén desszerttel vendégelt meg az önkormányzat.

 

Képgaléria