Pozsonyi Piknik ’22

A több mint egy évtizedes tradíciónak megfelelően, két éves kényszerű szünet után szeptember 3-án ezúttal is szeptember első szombati napján rendezte meg Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Budapest egyik legnépszerűbb, immár országhatárainkon kívül is számon tartott kulturális eseményét, Újlipótváros „falunapját”, a 2022. évi Pozsonyi Pikniket.

 

Az Újpesti rakpart Jászai Mari tér – Szent István park közötti szakaszán, és a környező utcákban a délelőtt tíz órás nyitást követő első percektől egészen este kilenc óráig hömpölygött a kikapcsolódásra, szórakozásra, kulturális élményekre éhes közönség, amelynek soraiban a kismamáktól a nagymamákig, a kerületi lakosoktól a messze földről érkezett külföldi vendégekig minden korosztály és sokféle nemzet képviselője megtalálható volt.

 

Az eseményt rendező kerületi önkormányzat sátra, amelyben helyet kapott a Prevenciós Központ és a Randevú a Biztonsággal című közbiztonsági projekt csapata, az események fősodrában, a Piknik területének középponti helyén várta azokat a kerületi lakosokat, akik készen álltak egy kis beszélgetésre, a városrésszel kapcsolatos hétköznapi tapasztalataik, javaslataik megosztására. Az eseményre különböző kvíz-kérdések összeállításával készültek a Polgármesteri Hivatal Szociális osztályának, a Prevenciós Központnak és a közbiztonsági projektnek a munkatársai: a tesztlapok között volt a kerületre vonatkozó általános kérdéseket tartalmazó, kifejezetten a városrész rendvédelmi helyzetével összefüggő ismereteket feltételező, és a XIII. kerület díszpolgáraira vonatkozó összeállítás is. A helyes válaszokat adó látogatók ezúttal környezet-, és klímatudatos meglepetések közül választhattak. Nagy sikere volt a víztakarékosságot segítő vízcsap-végnek, a kapcsológombbal ellátott elektromos hosszabbító és elosztó csatlakozónak, és az energiatakarékos izzólámpáknak, amelyekkel sok látogató – különösen az idősebb korosztály tagjainak jelentős része – itt találkozott először életében…

 

A Piknik mérlegének megvonásakor nem hagyható figyelmen kívül, hogy a tesztlapokat kitöltő helyi lakosok száma elérte az ezerötszáz főt, és a városrész közrendjével, közbiztonságával kapcsolatban véleményt nyilvánító és javaslatot megfogalmazó piknikezők is mintegy félszázan voltak.

 

Sok bűnmegelőzési, az áldozattá válás megelőzésére, elkerülésére szolgáló figyelemfelhívó és tájékoztató anyag, közöttük feliratos hűtő mágnesek, szemüvegtörlők, bankkártya tartók találtak gazdára, és szép számmal voltak olyan látogatók is, akik az időskori demencia tüneteit, felismerését segítő információs kiadvány egy-egy példányát eltéve folytatták sétájukat. A Pozsonyi Piknik valamennyi közreműködőjét lehetetlen volna ezen a helyen felsorolni, az azonban nagy biztonsággal állítható, hogy ekkora területen, ilyen sokféle kulináris és kulturális kínálatot felvonultató esemény nem csak Budapesten, de az ország egész területén sem sok akad.

 

Rendkívül sikeresnek bizonyultak a különböző könyvkiadók és könyvesboltok által megrendezett dedikálások, amelyeken kortárs szerzőkkel találkozhattak az olvasók. A fővárosi színházak sátrainál jelentős kedvezményekkel vásárolhattak a piknikezők bérleteket, és egy-egy előadásra szóló jegyeket is, miközben emlékezetes szelfik készülhettek népszerű színművészekkel.  Sokan hallgatták meg kerületünk új díszpolgára, Nyáry Krisztián irodalomtörténész, kultúrblogger és író személyes hangvételű megemlékezését a Piknik létrehozásában közreműködő, időközben elhunyt Bächer Iván író-publicistára, akinek írásaiból is felolvasott a visszaemlékező.

 

Mindeközben pedig fáradhatatlanul pörgött a gyermekeknek felállított körhinta, épültek és bomlottak elemeikre a különböző elemek sokaságából készült játékok, egymást váltották a két nagyszínpadon a műfaji sokszínűséggel csábító zenekarok és előadóművészek, pukkantak a kézműves, és tradicionális söröket tartalmazó üvegek, gyöngyöztek a fröccsök, hosszúlépések és házmesterek, ragyogtak a festői megjelenésű sörcsapok, illatoztak a pozsonyi kiflit, a legkülönbözőbb réteseket, kolbászokat, töpörtyűket kínáló standok…

 

 

A Pozsonyi Piknik ezúttal is több volt egy kulturális produkciókkal megspékelt kirakodó vásárnál: igazi kulturális esemény, valódi, élményszámba menő ünnepnap volt minden egyes látogató számára. Ráadásul: lesz jövőre is...!

Tekintse meg galériánkat!

 

 

 

 

Képgaléria