Bölcsődék és Családi Bölcsődék

BÖLCSŐDÉK

 

Kerületünkben (Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó területén) 8 bölcsőde várja a kisgyermekeket nevelő családokat.  

 

Mind a nyolc bölcsőde, a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet által kiadott módszertani levelekben meghatározott irányelvek figyelembevételével állította össze saját szakmai programját, és végzi napi feladatát. A szakmai programjainkban meghatározzuk nevelési feladatainkat, céljainkat, gondozási-nevelési alapelveinket. Az utóbbi évtizedekben a bölcsődei szakemberek sokat tettek azért, hogy a bölcsődék családbarát intézménnyé váljanak. Tudjuk, ismerjük e korosztály életkori sajátosságait, mivel szeret játszani, mi kell ahhoz, hogy jól érezze magát a közösségben egy kisgyermek. Évek óta dolgozunk módszereink finomításán, hogy a családokkal együtt, egymást segítve neveljük a ránk bízott gyermekeket.

 

Ma már valamennyi bölcsőde rendelkezik só-szobával, melyet főleg az őszi-téli időszakban vesznek igénybe heti rendszerességgel a gyermekek.

A nagymozgásos játékok, a levegőzés színtere a színes, változatos játékokkal teli játszókert, ahol felmászhatnak, lecsúszhatnak, szaladgálhatnak, ugrálhatnak, motorozhatnak, labdázhatnak, homokozhatnak a gyermekek.

A bölcsődei felvétel folyamatos, a korcsoportok szerinti csoportbeosztás főleg szeptemberben valósulhat meg. A napi 4x-i étkezést külső beszállító biztosítja a gyermekek részére, minden diétát kielégítő ellátással.

A bölcsődébe, családi bölcsődébe történő jelentkezésüket a "Bölcsődei online jelentkezés" menüpontban elérhető Bölcsipanel felületen keresztül tudják leadni. 

Az ügyintézés előtt a szülőknek lehetőségük van gyermekükkel együtt meglátogatni a bölcsődéket, ezután kiválaszthatják melyiket, mikortól szeretnék igénybe venni. 

 

Kerületünkben működő bölcsődék:

  • Boribon Bölcsőde (1133 Budapest, Pannónia u. 92-94.)
  • Csipet-csapat Bölcsőde (1139 Budapest, Hajdú u. 21.)
  • Hancúrház Bölcsőde (1138 Budapest, Jász u. 113-117.)
  • Igazgyöngy Bölcsőde (1138 Budapest, Gyöngyösi sétány 3.)
  • Minimanó Bölcsőde (1133 Budapest, Visegrádi köz 4.)
  • Napraforgó Bölcsőde (1134 Budapest, Angyalföldi út 43.)
  • Szivárvány Bölcsőde (1132 Budapest, Gogol u. 32.)
  • Ugribugri Bölcsőde (1138 Budapest, Vizafogó sétány 6.)

 

CSALÁDI BÖLCSŐDÉK

 

A XIII. kerületi Önkormányzat Képviselő Testülete 2009-ben megszavazta a bölcsődei férőhelyek számának bővítését. Kísérletképpen 2010-ben megnyitották a főváros első önkormányzati fenntartású családi napközijeit, amelyet XIII. kerület Esküvő köz 1-3. szám alatt nyitottak meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2011 őszén bővítették a családi napközik számát 8 csoporttal a Petneházy utca 83. szám alatt, így a 11 családi napközit hálózatba szervezve működtette tovább az önkormányzat.  A kerület Újlipótváros részében a Képviselő Testület 2016. 10. 17-én egy új telephelyen, a Tátra utca 48-52. szám alatt, további 3 új családi napközivel bővítette az Angyalföldi Családi Napközi Hálózatot. A Hálózat így már 98 férőhellyel járult hozzá a kerületi kisgyermekek nappali ellátásához.

2017. január 1-től jogszabályi változás következtében az Angyalföldi Családi Napközi Hálózat neve megszüntetésre került, és Angyalföldi Családi Bölcsőde Hálózat névre változott. Az Angyalföldi Családi Bölcsőde Hálózat családi bölcsődéi 20 hetestől 3 éves korú gyermekek számára nyújtanak nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, étkeztetést és foglalkoztatást.

 

Telephelyek bemutatása:

Petneházy u. 83. alatt található családi bölcsődék a kerület azon részén találhatók, ahol a vonatpálya választja el a kerületet Zuglótól. A 8 családi bölcsőde egy régi épületben kapott helyett, ami azelőtt óvodaként működött. Az épület másik oldalán (régen általános iskola volt) a Szent István Egyetem rendezkedett be. A családi bölcsődék megközelítése kis sétával a buszmegállótól a 30-as, 30A vagy a 230-as busszal lehetséges.

Az épületben 8 családi bölcsőde található: Vidám lurkók, Ficánka, Fecsegő Tipegők, Gyermekvár, Kíváncsi Fáncsi, Kukucska, Hét törpike, Játéksziget. A bejárattól jobbra 3 családi bölcsőde, balra 5 családi bölcsőde helyezkedik el. A folyosón minden családi bölcsődének külön szekrénye van, amin a gyermekek jelei vannak, ezekben tarthatják a ruháikat, cipőiket. Minden családi bölcsődének, az előírásoknak megfelelően saját fürdőszobája van.

A nyolc családi bölcsődének saját udvara van, ami az intézményből megközelíthető. Az udvaron két homokozó, egy babaház, egy csúszda és egy vonat található, továbbá zuhanyozó. Az udvar végében álló faházban tartjuk a motorokat, homokozó játékokat, kerti bútorokat, plédeket, labdákat, mesekönyveket, építőkockákat. A gyerekek nagyon szeretnek krétával rajzolni, ezt meg is tehetik az erre a célra kialakított köves úton. Intézményünkben három gondozónő összeállt zenélni (gitár, furulya, xilofon) és rendszeresen, interaktív módon vonják be a gyerekeket a közös zenélésbe és éneklésbe,

 

Esküvő köz 1-3.

Az intézmény a kerület zöldövezeti részén található, egy csendes kis utcában (köz-ben). Könnyen megközelíthető a 14-es villamossal és a 105-ös autóbusszal is. Mindkét megállótól kb. 5 perc sétával el lehet érni a családi bölcsőde épületét. Az épületben három családi bölcsőde található: Bóbita, Galagonya és Mókaház, mindegyik szobának más-más hangulata a színes falak miatt. Az egész intézmény légköre barátságos és családias. Ez abból is adódik, hogy a szobák nem túl nagyok, de a létszámhoz éppen megfelelőek és kényelmesen elférnek benne a gyerekek. Minden szoba rendelkezik saját fürdőszobával. A három szoba gyermekeinek egy öltözője van. Minden kisgyermeknek a saját jelével ellátott kis rekesz áll rendelkezésére, amiben a ruháit, illetve egy másik rekeszben a cipőit tarthatja.

A szobákban 7-7 gyermek játszik nap, mint nap és szobánként 2-2 gondozónő látja el a gondozói feladatokat, délelőtt és délutános műszakban.

A csoportszobák modern, színes bútorokkal vannak berendezve. A szobában van két kis asztal, faszékekkel, játékkonyha, fésülködő asztal, nagyszőnyeg. A játékpolcokon különböző játékok sokasága található, melyek közül minden gyermek megtalálhatja a kedvére valót.

Reggeli után, ha jó az idő a gyerekek kimennek az intézményhez tartozó, de külön bejáraton megközelíthető udvarra játszani. Az udvar a fák alatt, kellemes hűst biztosít a meleg nyári napokon. Az udvar teljes területe gumitéglával ellátott, a homokozó mellett csúszda, babaház, kisvonat, rugósjátékok, egy katica formájú kis mászóka várja a gyerekeket. Minden játék a vonatkozó szabványoknak megfelelő. A fix udvari játékok mellett motorozhatnak, labdázhatnak, homokozhatnak, vagy akár a kerti bútoroknak köszönhetően mesét hallgathatnak, rajzolhatnak vagy építhetnek is a gyerekek.

 

Tátra utca 48-52.

Az intézmény a kerület belvárosi részén, Újlipótvárosban található. Könnyen megközelíthető a 15-ös, és a 115-ös autóbusszal, a 75-ös, és a 79-es trolibusszal, illetve a Lehel piactól gyalog is. A megállóktól kb. 5 perc sétával lehet elérni a családi bölcsőde épületét, amely egy társasház földszintjén helyezkedik el. Korábban gyermekorvosi rendelőként működött.

Az épületben három családi bölcsőde található: Pagony, Micimackó és Zsebibaba, mindegyik szobában vidám színű bútorok találhatóak. Az egész intézmény légköre barátságos és családias. A bejárattal szemben pár lépcsőn kell felmenni, onnan jobbra találhatóak a különböző kiszolgáló helyiségek. Ilyen pl. a gyermekek öltözője, ami tágas, és színes. Mindhárom családi bölcsődének külön-külön színű az öltözőszekrénye. A tornaszoba, amely só szobaként is funkcionál, az iroda, a tálalókonyha, illetve a gazdasági bejárat. Balra található a Zsebibaba családi bölcsőde, a mosókonyha, a Micimackó családi bölcsőde, és a Pagony családi bölcsőde bejárata. A családi bölcsődék bejáratainál üvegajtó található, melyeken fólia mutatja a megnevezést. A 3 családi bölcsőde egymásba nyitható, de ajtóval el is választható. Minden szobához tartozik egy fürdőszoba is.

Külön udvara nincsen az intézménynek, de a gazdasági bejárattal szembeni parkban az Önkormányzat leválasztott egy részt a gyerekeknek, amelyet a korosztálynak megfelelő külső udvari, játszóeszközökkel is ellátott (csúszda, homokozó, és rugós játék).

A szobákban 7-7 gyermek játszik nap, mint nap és szobánként 2-2 gondozónő látja el a gondozói feladatokat, délelőtt és délutános műszakban.

Munkarend a családi bölcsődékben:

Nyitva tartás: munkanapokon 7.00 órától 18.00 óráig

 

 

 

 

Archív lapok