Állásbörze 2.0 – 22 munkáltató, csaknem 200 álláskereső

A június 6-án lebonyolított első állásbörzét követően ebben az esztendőben már második alkalommal szervezett találkozási lehetőséget a munkáltatók és az álláskeresők számára a Prevenciós Központ HÍD Család-, és Gyermekjóléti Szolgálata november 7-én, a Previ Tüzér utcai épületének aulájában. A program sikerét bizonyítja, hogy a résztvevők száma mindkét részről felülmúlta az előzetes várakozásokat.

Bár a hivatalos adatok szerint 2023. augusztusában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában 228,5 ezer álláskereső szerepelt, ami több mint 2,5 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva, ez mindössze azt jelenti, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma csökkent. Mindeközben a szociális intézmények, az önkormányzatok és a civil szervezetek tapasztalatai szerint az elmúlt hónapokban növekedett azoknak az embereknek a száma, akik nem tudnak tartósan elhelyezkedni. A gazdasági recesszió, az önkormányzatokat és a vállalkozásokat sújtó állami elvonások következtében kerületünkben is egyre több család kerül megoldhatatlannak látszó helyzetbe: az állásbörze megszervezésével a Previ szakemberei nekik akarnak segíteni. A rendezvény fogadtatásáról, a résztvevők számának alakulásáról a Híd Család, és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetőjétől, Szedmák Esztertől kértünk tájékoztatást.

–Örömünkre szolgál, hogy az első állásbörzéhez képest jelentősen növekedett azoknak a munkáltatóknak, gazdasági társaságoknak és vállalkozásoknak a száma, akik azonnal elfogadták meghívásunkat az állásbörzére. Részvételükkel tizenhatról huszonkettőre növekedett a foglalkoztatók-ajánlattevők száma. A teljesség igénye nélkül önálló standon fogadták az álláskeresőket az Országos Mentőszolgálat, a BKV, a Budapesti Közművek, a Vakok Állami Intézete, az NN Biztosító, a Nem Adom Fel Alapítvány, az Állás-Les Munkaközvetítő Iroda, a SPAR, a Jobrecord, a Főkefe, a NURSE Háziápolási Szolgálat, az Északi-, és a Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezetek, a Magyar Posta, és a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság szakemberei, és jelen voltak a kerületi önkormányzat szociális intézményei: az Angyalföldi Szociális Egyesület vezetője és munkatársai, valamint a Previ közfoglalkoztatási előadója is. Az álláskeresők száma a rendezvény végéig megközelítette a kétszáz főt, ami szintén jelentős növekedést mutat az első börze másfélszáz látogatójához képest. Információim szerint számos konkrét megállapodás született  munkaadók és álláskeresők között, sok tájékozódó jellegű beszélgetésre nyílott alkalom, és számosan éltek azzal a lehetőséggel, hogy munkatársaim segítségével az európai normáknak megfelelő, fényképes önéletrajzot készítsenek – amit aztán fel is használhattak az ajánlattevőkkel történő találkozások során. Összességében elmondható, hogy az állásbörze mindkét részről megfelelt a várakozásoknak, így folytatni fogjuk a sorozatot, és a következő év tavaszán ismét meghirdetjük majd. Fontos, hogy a HÍD Család-, és Gyermekjóléti Szolgálat nem csak a börzék megrendezésével igyekszik támogatni a munkakeresők elhelyezkedését, hanem egész évben segíti az álláskeresést.

A rendező intézmény szakmai vezetőjét követően egy álláskeresőt, Grega Erzsébetet is megkérdeztünk benyomásairól, az állásbörzével kapcsolatos tapasztalatairól.

–A Prevenciós Központ ügyfeleként őszinte kíváncsisággal érkeztem erre a rendezvényre, annál is inkább, mivel szeptember óta nem sikerül tartós foglalkoztatást, biztos jövedelmet nyújtó munkahelyen elhelyezkednem. Az elmúlt hónapokban nehéz helyzetbe kerültem. Kereset hiányában tartozásaim keletkeztek, amelyek rendezéséhez igénybe vettem a HÍD Családsegítő támogatását, most pedig a lehetőséggel élve több munkaadóval is beszélhettem, és komoly ajánlatokat is kaptam. A következő napokban választani fogok az ajánlatok között, és talán sikerülni fog változtatni a helyzetemen. Köszönöm a segítséget és a lehetőséget!

Wágner Zitától, a Prevenciós Központ munkatársától a közfoglalkoztatás iránti érdeklődés alakulásáról tájékozódtunk.

–Az állásbörze két órás időtartama alatt több mint húszan érdeklődtek a közfoglalkoztatás keretében végezhető munkavégzés feltételeivel, lehetőségeivel, és a kereset mértékével kapcsolatban. Természetesen mindenkit részletesen tájékoztattunk a tudnivalókról, hogy mindenek előtt a Munkaügyi Központban kell jelentkezniük, ahol regisztrálják az igényüket, és elkerülhetetlen a munkába állást megelőző orvosi vizsgálat is. Az érdeklődők közül sokan most találkoztak először a közfoglalkoztatásban történő elhelyezkedés lehetőségével, ezért számos kérdést kellett megválaszolnunk. Azt tapasztaltam, hogy az állásbörze jó szolgálatot tett az álláskeresőknek, fontos információkkal ismerkedhettek meg a rendezvény alkalmával.

A Prevenciós Központ HÍD Család-, és Gyermekjóléti Szolgálat által megrendezett második állásbörzén készült képeinket a galériában tekinthetik meg honlapunk látogatói.

 

 

Képgaléria