Elindult a karácsonyi Cipősdoboz akció!

Tegyük szebbé együtt a karácsonyt! mottóval, a tavalyi, nagyon sikeresnek bizonyult cipősdoboz akció folytatásaként az idén is megrendezi a Prevenciós Központ karácsonyi adománygyűjtő akcióját, amelynek keretében a kerületben működő vállalkozásoktól, gazdasági társaságoktól, és a kerületi lakosságtól várnak adományokat a szükséget szenvedő és rossz anyagi körülmények között élő családok számára.

Az akció részleteiről Németh Borbálától, a Prevenciós Központ intézményvezetőjétől kértünk tájékoztatást.

 

Milyen megfontolások játszottak szerepet a tavalyi cipősdoboz projekt folytatásáról szóló döntés meghozatalánál?

–A tavaly, karácsony előtt megrendezett első cipősdoboz akciónk várakozáson felüli sikerrel zárult, mintegy 250 kerületi családnak sikerült gondtalanabbá, örömtelibbé tennünk a szeretet ünnepét. Az akció folytatása mellett szólt az is, hogy miközben egyre növekszik a nehéz anyagi körülmények között élők száma, tapasztalataink szerint mind többen vannak, akik a környezetükben látottak, meggyőződésük, belső késztetésük miatt maguk jelentkeznek az önzetlen adakozásra, az elesettek megsegítésére. Az elmúlt napokban, Papp János színművész közvetítésével keresett meg bennünket a Magyar  Élelmiszerbank Egyesület, amely öt-hatszáz kiló tartós élelmiszert ajánlott fel a cipősdoboz akció számára. Ez a mennyiség számításaink szerint már magában is 50-60 adománycsomag összeállítását teszi lehetővé. Az új jelentkezők mellett ezúttal is számíthatunk régi partnereink támogatására, így a Tündérpakk Alapítványra, a CBA kereskedelmi hálózat kerületi élelmiszerboltjának, más vállalkozásoknak és a kerületi lakosság reprezentánsainak adományaira is. Az előjelek arra utalnak, hogy az idei akció még eredményesebbnek bizonyulhat, mint a tavalyi volt. A gyűjtést november 15 és december 15-ike között rendezzük, ezt követi majd a beérkező adományok csomagolása, és átadása a Prevenciós Központ által ismert, nehéz körülmények között élő családoknak.

Milyen adományokat várnak a szervezők, milyen szabályai vannak az adományok összeállításának?

–Első sorban tartós élelmiszerekre számítunk: a cukor, liszt, étolaj, száraztészta, a különböző alapanyagokat, mint a gombát, szószokat és mártásokat, valamint készételeket tartalmazó konzervek mindenütt jól használhatóak, és megkönnyíthetik az ünnepi időszakot. Szívesen átveszünk jó állapotban lévő játékokat, mesekönyveket, sportszereket, tanszereket is. Ám arra kérjük az adományozókat, hogy kerüljék régi elektromos eszközök, elhasznált használati tárgyak felajánlását. Ezek továbbadása olyan kockázatokat jelentene, amit nem vállalhatunk magunkra, így ilyesmit nem veszünk át. Hasonló a helyzet a lejárt élelmiszerekkel is. Megkönnyíti a munkánkat, ha az adományozó feltünteti a doboz csomagolásán annak tartalmát. Bízom benne, hogy partnereink és a kerületi lakosság jóindulatú támogatásának eredményeként sok családnak sikerül a  vártnál boldogabbá tennünk ennek a különösen nehéz esztendőnek a karácsonyát!