Gazdag programmal ünnepeltük a kerület 86. születésnapját

Három napos, gazdag kulturális programmal tette emlékezetessé Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata június 31 és május 2. között városrészünk 86. születésnapját, az idei Gyermeknapot, és a nagy népszerűségnek örvendő, hagyományos Nemzetiségek Fesztiválját.

Az ünnepi események sorozatát pénteken a polgármesteri hivatal tanácstermében megrendezett rendezvény nyitotta meg, amelynek keretében dr. Tóth József polgármester lelkiismeretes, magas színvonalú szakmai teljesítményükért elismerésben és jutalomban részesített számos, az önkormányzati intézményeknél, illetve kerületi partner szervezeteknél dolgozó személyiséget. Az eseményen jutalomban részesült Kovács Erzsébet a Boribon Bölcsőde vezetője és Speizer Mónika a Család és Gyermekjóléti Központ szakmai vezetője.

 

 

 

A kerület születésnapi rendezvénysorozata a Radnóti Miklós Művelődési Központban folytatódott, ahol az egybegyűltek, közöttük a kerület testvérvárosainak delegációi, Varju László és Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselők, az önkormányzat vezetői, képviselő-testületének tagjai, az önkormányzati intézmények reprezentánsai, valamint a kerületben működő civil szervezetek, gazdasági társaságok és a lakosság képviselői az esemény bevezetéseként dr. Tóth József ünnepi beszédét hallgatták meg.

 

 

 

Ünnepi beszédében a polgármester vetítéssel illusztrált  virtuális sétára invitálta a jelenlévőket, amelynek helyszínei felidézték a XIII. kerület fejlődésének legjelentősebb állomásait, eredményeit, és a további fejlesztés irányait. Dr. Tóth József nagy tetszéssel fogadott ünnepi gondolatainak elhangzását követően átadásra kerültek a "Budapest Főváros XIII. kerületért" szakmai díjak. A díjazottak: dr. Báthori Csaba költő, irodalomtörténész, műfordító, esszéista; Csuka Mónika énekes, zeneszerző; Kiss Gyöngyi, a Berzsenyi Dániel Gimnázium intézményvezetője; Kovács Tibor, az Angyalföldi Polgári Lövész Egylet volt elnöke; Szabó-Tátrai Gabriella, a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője és dr. Várnai György, a MAZSIHISZ és a BZSH vezetőségi tagja voltak.

 

 

 

A szakmai díjak átadása után Nyári Krisztián író, irodalomtörténész ismertette Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2024. évi díszpolgárainak életútját, kiemelkedő tevékenységük, művészi és szakmai teljesítményük jelentőségét: a díszpolgári címmel járó jutalmat és oklevelet a kitüntető cím új birtokosai a polgármestertől vehették át. A XIII. kerület új díszpolgárai: Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, dzsessz zenész, érdemes művész; Falusi Mariann Artisjus-díjas énekesnő, színésznő, a Pa-Dö-Dő együttes egyik alapító tagja és dr. Kádár Ferenc gyermekorvos.

 

A díszpolgár avató ünnepség, amelyen közreműködött a Duna Szimfonikus Zenekar és a Kodály Kórus, a Himnusz eléneklésével ért véget. A folytatásban szombaton és vasárnap gazdag kulturális program várta a polgármesteri hivatal szomszédságában lévő Béke téren a kerület lakosságát. Szombaton a sokféle szórakozási és kikapcsolódási lehetőség mellett a Nemzetiségi Fesztivál közreműködői gondoskodtak arról, hogy senkinek se kelljen unatkoznia a látogatók közül: népművészeti alkotásokból rendezett kiállítások, a nemzetiségi konyhaművészet remekei, néptáncbemutatók színesítették a nap programját.

 

 

 

A vasárnap a gyermekekről szólt. A Gyermeknap alkalmából ezernyi szórakoztató attrakció, mutatvány, három ugrálóvár, sziklamászás, körhinta,és különböző színpadi produkciók csaltak nevetést az ünnepeltek arcára. A mindvégig nagy érdeklődéssel kísért, kétnapos rendezvény vasárnap este Caramel koncertjével, majd színpompás tűzijátékkal zárult.

 

 

 

Képeink a rendezvénysorozat emlékezetes pillanatait idézik. Tekintse meg galériánkat!

 

Képgaléria