Tizenhárom éves a Bringás reggeli

Május 14-én reggel 07.00 és 09.00 óra között a polgármesteri hivatal, az önkormányzati intézmények, valamint több civil szervezet munkatársai ásványvízzel, almával, müzli szeletekkel és más finomságokkal várták az emberi erővel hajtott járművekkel munkába, iskolába igyekvő környezettudatos polgárokat a városrész öt pontján. Az évi két alkalommal megrendezésre kerülő akció ebben az évben ünnepli 13. születésnapját: első alkalommal 2012. májusában csatlakozott önkormányzatunk a Magyar Kerékpáros Klub Bringázz a munkába! elnevezésű kampányához.

 

Az elmúlt években, a képviselő-testület által előbb 2012-ben, majd 2022-ben elfogadott Kerékpáros stratégiák eredményeként nagyon sok, kerékpáros szempontból jelentős esemény történt városrészünkben. Az önkormányzat tudatos  fejlesztéseinek köszönhetően napjainkra keresztül-kasul behálózzák kerületünket a kerékpáros útvonalak, amelyeken lényegesen nagyobb biztonságban tekerhetnek a bringások, és surranhatnak a rolleresek, mint a fejlesztéseket megelőzően. A forgalmas csomópontokban és a középületek környezetében könnyen találhat bárki kerékpártámaszt, számos helyen telepített kerékpárpumpa és szerszámkészlet áll a kerékpárosok rendelkezésére.

 

Mindezek alapján nem meglepő, hogy önkormányzatunk többször is elnyerte a Kerékpáros barát település kitüntető címet. A Prevenciós Központ, az Egyesített Óvoda, a Szociális Szolgáltató Központ, a polgármesteri hivatal, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, az Angyalföld Polgárőr Szervezet, és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület  munkatársai öt helyszínen: a Jászai Mari téren, a Lehel Csarnok Élelmiszerkereskedelmi Központnál, a Duna-terasz fái alatt, a Szegedi út – Pap Károly utca találkozásánál, valamint a Szegedi úti Szakorvosi Rendelőintézet előtt állították meg néhány jó szóra és egy kis csemegére a környezettudatos magatartást életvitelszerűen vállaló embereket.

 

A fejlesztés természetesen tovább folytatódik: a Kerékpáros koncepció 2022-2027. részletesen tartalmazza az önkormányzat önként vállalt feladatait, amelyek végrehajtásával egyidejűleg több célt kíván szolgálni a kerület vezetése: a környezettudatos magatartás és szemlélet népszerűsítése mellett az egészséges életvitel segítése, a gépjárműforgalom mérséklése, a kerület közterületeinek jobb kihasználása egyaránt fontos szempont volt a cselekvési program elfogadásánál.

 

A Bringás reggeli résztvevőinek tapasztalatai szerint a kerékpárosok, triciklisek, rolleresek örömmel fogadták a felkínált frissítőket, túlnyomó többségük szívesen váltott néhány szót a közreműködőkkel. A következő, hasonló esemény megszervezésére a Nemzetközi Autómentes Nap keretében kerül majd sor, 2024. szeptemberében.

 

Képeink a május 14-én megrendezett Bringás reggeli öt kerületi helyszínén készültek. Tekintse meg galériánkat!

 

 

Képgaléria